luni, 18 februarie 2013

Pentru inceput, va rog sa dati drumul la melodia de mai jos

Cartea- Ce a fost si ce a ramas


Candva, sa citesti o carte era ceva foarte placut, intrai intr-o lume paralela, plina de aventura si bucurii, de unde ieseai doar cand terminai cartea, si ti se parea trist. In ziua de astazi, oamenii nu se mai intristeaza la finalul cartii fiindca nu ajung acolo, generatiile curente neavand in sange "virusul" cititului. Acum copiii cauta tehnologie, calculatoare de ultima generatie, iPad-uri, iPhone-uri si alte device-uri foarte scumpe. Gandul lor se reflecta pe chipul lor, avand ideea ca " Ce este ieftin e prost. De ce sa ma multumesc cu putin cand pot avea mai mult." . Copiii au abandonat de mult cititul, cartile fiind acum probabil citite de paianjenii ce au impanzit cartea ca pe un cuvant intr-o pagina cu scrisul mic.
Intr-un fel le dau dreptate acestor copiii, pentru ca ei observa la micile ecrane, care nu mai sunt asa de mici, ca se poate ajunge in functii inalte chiar si fara scoala, cel mai bun exemplu fiind politicienii. Asta ii face sa renunte la scoala, si ajung sa se calce in picioare pentru atata lucru fara valoare. Un copil ce a citit iese mult mai castigat din viata decat unul ce ajunge in mod subit om important in stat si are bani cat o tara. Dar mai este ceva, acel ceva ce ii face sa nu se multumeasca cu putin, sa ceara lucruri pretioase. Vinovatii pentru aceasta problema sunt adultii, care isi cumpara telefoane de ultima generatie, tablete care inca mai miros a fabrica, televizoare mari cat un perete si chiar laptopuri mari, dar subtiri cat un fir de par. Copilul vazand ca se poate sa detii si asa ceva, mereu va incerca sa obtina si el, sa isi faca parintii mandrii de el ca are ceva performant, dar el nu isi da seama ca din banii parintilor are el tehnologia pe care a dorit-o.
As putea spune ca in aceasta lume, este o mare lipsa de onoare, fiecare incercand sa obtine ce isi doreste, chiar daca nu are valoare.



Realizat de Moise Gabriel Alexandru, clasa aIX-a C



Oameni de fier si oameni de tinichea


Caracterul unui om este caracteristica ce arata modul in care individul rezolva problemele vietii si se manifesta in relatiile cu el insusi, cu semenii si cu Natura. A avea caracter presupune a fi civilizat .
 Se spune ca : " A-ti recunoaste greseala si a te folosi de ea , aproape ca tine de genialitate ." Multi dintre noi
obisnuim sa dam vina pe altii pt esecurile personale ....E drept, ..... nimeni nu e perfect dar nici atat de denaturati nu avem voie sa fim incat sa ne lipseasca " caracterul " de care avem atata trebuinta . Sau ?
O bucatica de caracter o primeesti in dar de la Bunul Dumnezeu, odata cu nasterea ta. Adica o samanta, care trebuie sa gaseasca mediu prielnic pentru a se dezvolta, pentru a da rod in toata viata ta. Ca sunt momente, imprejurari ce te determina, daca esti
subred in vointa, sa te dezbraci de el,... asta se intamla din pacate, de repetate ori... dar fiindu-ti rusine de
privirile iscoditoare, dojenitoare ale semenilor, ti-l imbraci la loc,.. caracterul, de el v-am scris pana acum. Asa,.. o farama de idee despre ceea ce avem nevoie sa dezvoltam, sa controlam in noi insine in primul rand, si apoi sa asteptam de la ceilalti...
Caracterul unui om e ''programul'' dupa care functioneaza un om. pot sa zic chiar un soft fiecare om cu softul lui pe care intr o masura il preluam odata cu bagajul genetic cu care ne nastem o parte se
formeaza prin educatie si depinde si de mediul unde traim caracter avem cu totii unii mai bun altii cu deformari mai mari s- au mai mici dar caracterul ne defineste pe fiecare si ne da autenticitate ne face unici a fi un om cu caracter inseamna a fi a fi un om integru cu valori morale si evident umane prin care ne manifestam si prin care ne exprimam pe noi insine.

In cateva cuvinte, totul se rezuma la respectul acordat tier insusi. Diferenta dintre un ''om de tinichea'', si un om ''de fier'' o face cantitatea de respect pe care ti-o acorzi





Amaritiei Octavian clasa a IX-a C

sâmbătă, 9 februarie 2013


Generatia noastra




Suntem generatia schimbarilor,
A lucrurilor zise pe nume,
Nu mai suntem pe vremea lor
Cand nimeni nimic nu putea spune.


Tehnologia de multa a evoluat,
Dar ei tot in aceiasi era au ramas
Pixul si stiloul le-am aruncat
Pentru ca iPad-ul e mult mai usor de utilizat.


Viata e scurta si grea,
Iar lumea e invidioasa si rea
De aceea zambim si cand avem probleme
Sau cand fara voia noastra intram in belele.


Si vrem o schimbare
Sa pasim in talpile goale,
Sa gasim ce-am pierdut,
Fericire si nimic mai mult.


Vrem sa fim independent,
Iar in ochii parintilor niste sfinti,
Multi au de dat cate un sfat,


Insa nu stiu ca nu avem timp de stat.


Dudu Alexandra clasa a IX-a C


miercuri, 6 februarie 2013



               "Aş vrea acum să ştiu ce e sufletul - dar cred că lucrul acesta e foarte greu de aflat ." - Mircea Eliade 

 

       Uneori , dorim să ne întrecem toate limitele şi să descoperim ceva ce nu poate fi descoperit .

       Sufletul ... Ce este sufletul ? Multe persoane şi-au pus această intrebare şi negăsindu-i un răspuns şi-au continuat cursul vieţii .
       Ce suntem noi ? Suntem oameni , iar ceea ce ne ţine în viaţă este un suflet ; un suflet răvăşit , plin de sentimente , care adună fiecare emoţie si o plasează într-un colţişor ascuns ... Noi folosim adeseori expresii asemănătoare , fără a ne da seama, care este de fapt explicaţia .
       Propria mea opinie , ar fi că există zeci de explicaţii : logice , ştiinţifice , religioase , etc. şi deşi unele persoane se autosugestionează sau cred tot ceea ce aud , eu consider că religia are un mare impact . Dumnezeu ne-a creat şi lui îi suntem datori . El ne-a dăruit un suflet cu o capacitate de a putea avea sentimente , şi acest lucru este extrem de important ...

                                                                                  Bujoranu Octavia - Francisca , IX - C 
                 

  FICTIUNEA LITERARA IN OPERA ARGHEZIANA

               Fictiunea implica un proces complicat de interpretare si de imaginare a realitatii,cuprinzand intr-un grad mai mare sau mai mic elemente din realitate.
            Textul fictional nu trimite la un referent care sa aiba corespondenta in realitate,ci la unul imaginar.Astfel de texte gasim si in opera lui Tudor Arghezi ,un poet al credintei si al tagadei care in relatia cu Dumnezeu adopta o atitudine ludica si ironica ilustrata  in multe poezii care il apropie si-l coboara pe Creator in planul terestru.
            “Tablouri biblice” de T. Arghezi care cuprinde o grupare de cinci poezii: ”Adam si Eva”,”Paradisul”,”Porunca”,”Pacatul”,”Pedeapsa” pastreaza coordonatele textului biblic construind un univers diferit marcat de puternice accente ludice.
             In “Adam si Eva” autorul isi imagineaza cum Dumnezeu pentru a-si alunga singuratatea il creaza pe Adam “din praf si nitelus scuipat” dar este nemultumit de cum a iesit si plictisul Creatorului se frange cand o zamisleste pe Eva dintr-un os rupt din coasta lui Adam.Poezia este construita pe sugestiile limbajului colocvial,expresiv prin care Arghezi eludeaza intr-un registru ironic,marea drama umana a cautarii divinitatii.
             In poezia “Porunca” raiul devine un spatiu privilegiat in care copiii biblici si animalele traiesc intr-o totala armonie.Paradisul pare sa excluda existenta scolii si a oricaror constrangeri “Totul era de gluma si joaca/Si asteptau doar pomii sa se coaca”. In aceasta atmosfera de fericire Dumnezeu stabileste primele reguli si porunceste lui Adam si Eva ca nu au voie sa se atinga de poame,altfel ii asteapta “Pedeapsa mea cea crancena si dreapta”.
             Prin folosirea cu efecte comice a naratiunii si dialogului,pacatul biblic este redat sub forma de parabola intr-un stil ludic.
            “Pedeapsa” inchide ciclul celor cinci poezii transfigurand sactiunea pacatului originar si momentul izgonirii din rai. Dumnezeu surprins in toata maretia puterii sale savarseste prima ancheta de la inceputul lumii. Faptasii incep sa se parasca unul pe altul cazand in vina minciunii,de aceea cei doi sunt expulzati din Paradis in lumea larga,aspra ,redata prin metafora”in furtuna”.
              In concluzie prin “Tablouri biblice” facem cunostinta cu originalitatea viziunii artistice a poetului Tudor Arghezi privind raiul si primiii oameni din el spre deosebire de Vechiul Testament-Facerea unde identificam mitul biblic,viziunea biblica despre”Facerea” lumii.  
         Ioana Sabina Trifan
             Cls. a IX-a C

marți, 5 februarie 2013

BaletulArta  trupului

    Vezi pe strada statui albe cu ochi asprii ,gene lungi si buze orizontale.Ies adesea la ore tarzii din tiatre .Se pierd in negura drumurilor ,odata cu parasirea salilor de spectacol unde munca zilnica ,musca din firavele trupuri lasand contururi fine de-a lungul  fiintei lor.Picteaza pe chipurile lor priviri reci ,iar miscarile  suave ca a unor planglici colorate  sunt privite de zeci si zeci de ore de truda .Mii de lacrimi cad din sufletul incins Izvorasc adesea ,imbracand trupul ,aparent rece ,intr-o nuanta calda ,asa cum un trandafir mangaie in jur
                  Ai vazut mai mult ca sigur in trecere ,pe strada sau la televizor o reclama a unui spectacol de balet .Ai vazut sigur in carti sau reviste imaginea unui trup de lebada care isi onduieste fiinta in ciuda plumbului din suflet .Poate ca ai si aplaudat candva munca lor ,dar niciodata nu am vazut dincolo de carcasa fina , sculptata armonios a unui trup alb,a unui inger .Nu am vazut niciodata  zecile ,poate chiar sutele de cazaturi ,sau durerea lor.
              In ciuda acestora ,zilnic se trezesc in zori ,odata cu vrabiile ,in ciuda frigului naprasnic de afara sau a vantului cald de mare .Nu mananca , nu trantavesc in pat ,isi spala chipul in apa rece si pleaca spre sala inca goala petru a-si lua rolul .Poate au suferinte proprii ,sau ganduri interioare dar le croiesc in asa fel incat sa lase la vedere frumosul ce le presoara .
                   Pleaca in apus .Nu gasesc niciodata soarele pe cer .Niciodata nu l-au privit de pe o banca dintr-un parc ,dintr-o toamna .
              Ajung  acasa .Adesea durerea trupului le napadeste in suflet facand dintr-un somn lin menit vindecarii in realitatea tulburatoare
                 Baletul reprezinta munca ,creatie ,vindecare ,a unui suflet  cazut si nu in ultimul rand sperantaatunci cand mainile se onduiesc deasupra capului precum coroana calda a soarelui ce anunta inceput …de primavara


Munteanu Maria Teodora clasa a IX-a 
C








Se aud lacrimi de chitara



 —             “Stii ce as face chiar maine ?...M-as urca in primul tren spre mare si m-as opri in Vama Veche unde e mult soare .Mi-as lua o chitara mica sau mare …si as canta pana ce soarele iar apare …m-as plimba pe nisipul ud si moale si as lasa razele soarelui sa ma doboare.”

              Se aud multe chitari cantand in noapte ,se aud multe povesti zburand spre mare.Multi tineri gasesc in muzica ,un mijloc de recunoastere ,o oglinda a sufletului spart sau inghetat de zgomotele interioare .

               Chitara este un instrument, unde magia incepe odata cu atingerea corzilor.Traiesti melodia …iti vibreaza in trup.Transforma realul bolnav intr-o lume unde lacrimile sufletului se preling pe chipul impovarat.

                Tot ce ne desparte de realul banal reprezinta o arta deoarece te invata sa traiesti viata cu alti ochi .

Munteanu Maria Teodora clasa a IX-a C







http://www.youtube.com/watch?v=BYllPg8_Jpg

"Ce ne spunem cand nu ne vorbim ..."de Chris Simion


"Este atat de frumos ceea ce traim incat nici nu indraznesc sa vorbesc prea tare despre asta ,ca sa nu sperii frumusetea "

"Cu mine esti ca si cu tine .Stii ca nu te judec ,nici macar ATUNCI CAND NU TE INTELEG .Stii ca iti dau sfaturi fara sa te constrang "

"Iubirea e singura care te determina sa te schimbi ,sa il pui pe celalalt inaintea ta si sa traiesti prin el ,nu prin tine .Iubirea te face sa renunti la ego-ul tau si este singura care din doi ...face unul "

"Nimeni nu poate sa lege cu adevarat pe nimeni .Nu s-a invetat inca lant pentru suflet "

"Viata nu iti da nimic inapoi."

"AM INTELES CA DOAR INGERII SI-AU PUS ARIPI CA SA RADA DE NOI .NOI NE CONFECTIONAM ZAMBETE CA SA DAM SENZATIA CA SUNTEM INGERI .CINE PE CINE PACALESTE?"

"Am ingropat mult din mine pana sa te cunosc"

"UNEORI MINCIUNA ESTE MODALITATEA PRIN CARE TE UCIZI CA SA RENASTI ALTFEL."

"Nu-ti car eu crucea .Crucea ti-o cari singur si oricat de mult ai incerca sa trisezi ...crucea la fel de grea ramane "

"Trecutul nu se mai schimba ,trecutul este un timp mort ,dar care transformat in realitate si in regrete ,in esec ...te ucide "

"Sa faci lucrurile la timp ,caci daca le faci cand ai timp sau cand crezi ....s-ar putea sa nu mai ai pentru ce sa le faci."

"UNEORI CUVINTELE NU TREBUIE SA EXISTE CA DACA EXISTA STRICA.UNEORI CUVINTELE TREBUIE SA TACA SA FACA LINISTE SI SA ASCULTE CUM VORBESTE TACEREA"

"Sa nu spui tot ce simti ...sa nu ceri tot ce vrei ..e o tampenie .Ai rezerve ?"

"Opreste putin timpul sa ma odihnesc ."

"Pentru cei care nu stiu sa traiasca prezentul ,trecutul devine o teroare "

"Cand aveam 3 ani ,am intrebat-o pe mama de ce nu poate inima mea sa bata o singura data .Si mama  mi-a raspuns ...Daca ar bate o singura data ,n-ar mai exista golurile dintre batai .Si de ce as avea nevoie de golurile acestea ?am intrebat-o apoi ...Si ea mi-a raspuns ..Pentru ca intr-o zi cineva sa vina si sa le umple "

"Daca pot trai tacerea ,pot trai orice "

"OAMENII NU SE SCHIMBA DECAT DACA VOR EI .DACA ASTEPTI SA SE SCHIMBE CEVA IN CEL DE LANGA TINE ,ASTEPTI PENTRU CA ASA E OPTIUNEA TA .CEI MAI MULTI CU CARE AVEM DE-A FACE SUNT NISTE PERSOANE EXTRAORDINARE ,NUMAI  ATUNCI CAND FACEM NOI PERECHE CU EI"

"Ce prada usoara e omul atunci cand singuratatea il copleseste"

"AM INTELES CA DOAR INGERII SI-AU PUS ARIPI CA SA RADA DE NOI .NOI NE CONFECTIONAM ZAMBETE CA SA DAM SENZATIA CA SUNTEM INGERI .CINE PE CINE PACALESTE?"


"Poate ca timpul care incepe sa existe intre oameni nu stie sa uneasca ...distruge "


Munteanu Maria Teodora clasa a IX-a C

luni, 4 februarie 2013


           Totul e posibil pentru noi         

           De ce nu ?




                         Fiind tineri ,necunoscutul e in mainile noastre .Contribuim la cunoasterea lui ,iar el contribuie la formarea noastra .  Perioada adolescentei si a tineretii reprezinta perioada unde ne formam ca oameni ,invatam sa traim in societate .Frumusetea anilor ne permite sa facem ce vrem ,ce ne dorim ,sa alegem ce ne face placere .De cele mai multe ori actionam dupa dorinta inimii si nu gandim logic,rational .Cateodata poate chiar si gresim ,ne lovim adesea de obstacole noi ce ne apar in drum ,dar cu toate astea avem nevoie de atentie si compasiune pentru a trece de varsta framantarilor adolescentine .Acum mai mult ca niciodata suntem cei mai realisti cu noi insine .Constientizam tot ceea ce se intampla in jurul nostru ,dar din cauza parfumului cald al copilariei ce inca nu ne-a dat drumul ne face sa ne ingrozim de uratenia goliciunii sufletului omului ce ni se arata acum .                            

                     Cu tot ceea ce intalnim acum ,cu tot ceea ce traim acum ,cu tot ceea ce facem acum se vor impregna in cartea vietii si vo
r ramane amintiri ....mult timp de acum incolo .




Munteanu Maria Teodora clasa a IX-a C




http://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg